Poziom tkanki tłuszczowej w kolarstwie

Czy nasza waga, skład ciała mają wpływ na osiągane przez nas wyniki sportowe? Czy obniżając naszą wagę, czy poziom tkanki tłuszczowej będziemy generować większą moc, będziemy szybsi i bardziej wytrzymali?

(Photo by Luc Claessen/Getty Images)

W zależności od dyscypliny sportowej różne cechy poddaje się analizie, jednak nie ulega wątpliwości, że w przypadku wielu dyscyplin na wyniki sportowe istotnie wpływa masa oraz skład ciała. Jedną z takich dyscyplin jest kolarstwo.
Stosunek rozwijanej mocy do masy ciała zawodnika jest decydującym czynnikiem w pokonywaniu napotkanego oporu podczas rywalizacji. W kolarstwie możemy m.in. wymienić opór powietrza, tarcie czy siła grawitacji — na podjazdach zdecydowanie ważniejsza jest moc względna Watt/kg niż w przypadku odcinków płaskich gdzie decyduje moc bezwzględna. W tej sytuacji każdy zbędny kg tzn. tkanka tłuszczowa będzie obniżał zdolności wytrzymałościowe, szybkościowe oraz generowanie przez sportowca względnej mocy. Niezależnie od wybranej dyscypliny kolarskiej, odpowiedni skład ciała, poziom tkanki tłuszczowej, oraz pozbycie się zbędnych kg, będzie pozytywnie wpływało na uzyskiwane wyniki.

Ryzyko związane z obniżaniem poziomu tkanki tłuszczowej.

Większość osób aktywnych, zwłaszcza zawodników ma świadomość, iż obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej, jest dla nich istotne, by osiągać pożądane wyniki sportowe. W efekcie bardzo często zdarza się, że sportowy na własną rękę, bez konsultacji z dietetykiem czy trenerem przebywają na bardzo rygorystycznych dietach redukcyjnych. Najczęściej odbywa się to poprzez drastyczne obniżenie wartości odżywczych przyjmowanych pokarmów, często znacznie poniżej dobowego zapotrzebowania. Następuje silne zachwianie bilansu energetycznego, co często doprowadza do wycieńczenia i przetrenowania oraz pojawia się ryzyko wystąpienia licznych schorzeń, również na tle psychicznym (anoreksja, bulimia), a także zaburzeń rozwojowych. Warto również zaznaczyć, że nie każdy może obniżyć zawartość tkanki tłuszczowej do pożądanego poziomu bez spadku możliwości wysiłkowych, skutkujących pogorszeniem wyników sportowych. Utrzymanie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej często okazuje się niemożliwe i szkodliwe.

Zalecany poziom tkanki tłuszczowej

Należy mieć świadomość, że pewna ilość tkanki tłuszczowej jest absolutnie niezbędna. Ponieważ tłuszcz jest ważnym składnikiem budulcowym oraz uczestniczy w transporcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, K, E) i syntezie cholesterolu i hormonów. Dodatkowo otacza narządy wewnętrzne i zapewnia ich ochronę. Obecnie przyjmuję się, że minimalnym poziom tkanki tłuszczowej dla mężczyzn to 3-5%, a dla kobiet 8-12% całkowitej masy ciała. U osób aktywnych fizycznie (niski u mężczyzn to 5%, średni 10% a 15% uznawano za poziom wysoki, u kobiet jako poziom niski podaje się 16%, 23% to poziom średni, a 28% już poziom wysoki) nie mają na celu poprawy zdrowia, a poprawę możliwości wysiłkowych.Wyczynowi kolarze w większości mają poziom tkanki tłuszczowej na poziomie 8-9% mężczyźni i 12-15% kobiety. Jednak już w triathlonie, z powodu towarzyszącego biegania ten poziom jest jeszcze niższy, mężczyźni 7-8%, kobiety 12-13% całkowitego składu ciała.
Oczywiście często stosuje się obniżenie jeszcze bardziej poziomu tkanki tłuszczowej na imprezę docelową jak w przypadku Chrisa Froome na TdF czy Dauphine. Ale tylko na krótki okres czasu i pod ścisłą kontrolą.

Źródło: http://www.granfondoguide.com/Contents/Index/1651/chris-froomes-lab-results-released-and-analyzed-how-do-you-compare


Metody pomiaru składu ciała.

Precyzyjne określenie składu ciała nie jest łatwe. Obecnie wykorzystuje się szereg metod, każda z nich ma swoje wady i zalety. Najczęściej stosowane są metody o mniejszej precyzyjności, jednak przemawia za nimi łatwość przeprowadzenia badania oraz dostępność, czyli pomiar fałdów skórnych oraz BIA, obecnie najczęściej wykonywany pomiar, przy pomocy specjalistycznych wag np. Tanita, które możemy znaleźć w ośrodkach diagnostycznych czy w klubach fitness.

Podsumowując, punktem wyjścia będzie wykonanie badania analizy składu ciała. Następnie w przypadku gdy zalecane, konieczne będzie obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej, wskazana będzie konsultacja z trenerem lub dietetykiem. By osiągnąć zamierzony cel w sposób zdrowy bez obciążenia organizmu.

Komentarze nie dostępne